Burlington Retirement ​Village


Burlington retirement village in Christchurch is a fun lighting collaboration between +MAP Architects and TM Consultants, designed to create a difference in aged care lighting.


Burlington Village wanted a lighting solution that made a difference to its residents and is not your typical retirement village look. The brief was for a lighting solution that is interesting, that breaks up the monotony of a long hallway, and which also brings the entrance to life in a welcoming way. 


The team decided to use a mix of technology and architectural luminaires to deliver on this brief. The result is lighting which creates interest and provides function.


One of the main challenges with this project were the ceiling cavity spaces. They required a shallow luminaire and equally small driver (power supply) to fit through the downlight cut-out hole. 


Products of Choice


A smart mix of lighting products supplied by MHL helped the engineers and designers overcome this challenge and bring the vision to life. 


TRILUX Lateralosuspended pendants were installed in the main entrance area for illumination on all surfaces, creating a bright open space. 


The TRILUX Polaron IQ recessed double ring was chosen for its form and function. Adding interest and visual comfort to the corridors.  


The TRILUX Polaron Suspended luminaire was also chosen for the corridors. It was used in between the recessed Polarons to break up the space and illuminate all surfaces.



Many spaces also used the Prolicht Invader downlight with both a 65° beam and wall wash optic. The Invader was chosen for its deep cell reflector providing visual comfort and slimline aesthetic.



WE-EF ETV linear ingrounds with a wall wash optic provides soft dimensional illumination of the stone walls. The product uses both side and forward-throw controlled optics to graze the entrance.



All involved believe the lighting solution is a huge success. The design is interesting, functional and comfortable. The incorporated LED technology means the lighting will be maintenance-free and provide Burlington with a low energy solution.


It’s a great outcome for all. Here is what Hwang-Sun Allan from TMCO Electrical Consultants had to say about working with us on this project. 


“MHL have proven again to be easy to work with, providing help on a complex project that had a number of elements to be taken into consideration. We wanted to meet the architect’s vision and provide a visually comfortable and functional lighting scheme, and for this reason, decided to use a mix of Prolicht and TRILUX luminaires. I would have no hesitation in working with MHL on future projects.” 


Burlington Retirement ​Village


Burlington retirement village in Christchurch is a fun lighting collaboration between +MAP Architects and TM Consultants, designed to create a difference in aged care lighting.


Burlington Village wanted a lighting solution that made a difference to its residents and is not your typical retirement village look. The brief was for a lighting solution that is interesting, that breaks up the monotony of a long hallway, and which also brings the entrance to life in a welcoming way. 


The team decided to use a mix of technology and architectural luminaires to deliver on this brief. The result is lighting which creates interest and provides function.


One of the main challenges with this project were the ceiling cavity spaces. They required a shallow luminaire and equally small driver (power supply) to fit through the downlight cut-out hole. 


Products of Choice


A smart mix of lighting products supplied by MHL helped the engineers and designers overcome this challenge and bring the vision to life. 


TRILUX Lateralosuspended pendants were installed in the main entrance area for illumination on all surfaces, creating a bright open space. 


The TRILUX Polaron IQ recessed double ring was chosen for its form and function. Adding interest and visual comfort to the corridors.  


The TRILUX Polaron Suspended luminaire was also chosen for the corridors. It was used in between the recessed Polarons to break up the space and illuminate all surfaces.



Many spaces also used the Prolicht Invader downlight with both a 65° beam and wall wash optic. The Invader was chosen for its deep cell reflector providing visual comfort and slimline aesthetic.



WE-EF ETV linear ingrounds with a wall wash optic provides soft dimensional illumination of the stone walls. The product uses both side and forward-throw controlled optics to graze the entrance.



All involved believe the lighting solution is a huge success. The design is interesting, functional and comfortable. The incorporated LED technology means the lighting will be maintenance-free and provide Burlington with a low energy solution.


It’s a great outcome for all. Here is what Hwang-Sun Allan from TMCO Electrical Consultants had to say about working with us on this project. 


“MHL have proven again to be easy to work with, providing help on a complex project that had a number of elements to be taken into consideration. We wanted to meet the architect’s vision and provide a visually comfortable and functional lighting scheme, and for this reason, decided to use a mix of Prolicht and TRILUX luminaires. I would have no hesitation in working with MHL on future projects.”